sâmbătă, 4 decembrie 2010

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae



Au rămas mai puţin de două zile până la sosirea lui Moş Nicolae, care va trece pe la copiii cuminţi cu daruri. Neastâmpăraţii se vor trezi însă cu nuieluşe în cizme. Moşul vine în noaptea de duminică spre luni.

Obiceiul venirii lui Moş Nicolae în noaptea de 5 spre 6 decembrie este unul extrem de răspândit ţara noastră. La fel ca şi în trecut, micuţii care îşi aşteaptă darurile se tem cel mai tare de nuieluşa pe care o pot găsi în ghete, dacă nu au fost cuminţi pe parcursul anului. "Lângă acest Moş Nicolae simbolic, nuieluşa este un reper moral pentru a putea să-ţi păstrezi bunacuviinţă şi pentru a putea fi un viitor membru de nădejde al familiei", a explicat etnologul Doina Iştfanoni.
Moş Nicolae a trăit în secolul al XV-lea, în Orientul Mijlociu, a fost cardinal de Myra şi a fost recunoscut ca sfânt, începand cu secolul al şaisprezecelea. "Dacă Moş Nicolae a existat în zilele acelea, trup şi sufle,t acum există şi în zilele noastre ca spirit, spiritul generozităţii al credinţei, al bunătăţii", a completat preotul Valentin Fotescu.

În Transilvania, Moş Nicolae este numit Sân-Nicoară şi este cel mai popular sfânt din Ardeal. În popor se mai spune că iarna începe odată cu sărbătoarea de Moş Nicolae, care bătrân fiind, îşi scutură barba aducând astfel prima zăpadă.
Potrivit culturii populare, dacă Moş Nicolae vine pe un cal alb, iar Sfântul Ioan pe un cal negru se spune că se întoarce iarna

Sursa: www.realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...