sâmbătă, 4 decembrie 2010

Sfantul Nicolae si Minunile Sale!


Cel intre sfinti Parintele nostru Nicolae a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian. Mai intai a stralucit prin vietuire calugareasca; iar pentru a fost facut arhiereu. Dar pentru ca sfantul propovaduia cu indrazneala credinta in Hristos a fost prins de mai-marii cetatii, a fost batut si chinuit, apoi aruncat in temnita, impreuna cu alti crestini. Cand marele si binecredinciosul imparat Constantin a ajuns, cu voia lui Dumnezeu, imparat al romanilor, au fost eliberati din legaturi toti cei inchisi si, odata cu acestia, si , care s-a dus in Mira. Nu dupa multa vreme a fost adunat de marele Constantin cel dintai sinod de la Niceea, la care a luat parte si minunatul Nicolae.

Sfantul Nicolae a facut multe minuni asa cum arata Istoria vietii sale. A izbavit de la moarte pe trei barbati napastuiti pe nedrept. Pe cand acestia erau in inchisoare au aflat de timpul cand aveau sa fie omorati si au chemat pe sfant in ajutor; i-au pomenit si de binefacerile ce le facuse cu altii, cum izbavise de moarte pe alti trei barbati din Lichia. Iar Sfantul Nicolae, cel grabnic spre ajutor si gata spre aparare, s-a aratat in vis imparatului si eparhului; pe eparh l-a mustrat pentru ca a defaimat imparatului pe cei trei barbati, iar imparatului i-a aratat si i-a dovedit ca barbatii aceia sunt nevinovati si ca din pizma au fost parati ca au uneltit impotriva lui. Si asa i-a izbavit Sfantul Nicolae de la moarte.

Pe langa acestea a facut inca si alte minuni. A pastorit dumnezeieste poporul ortodox si ajungand la adanci batraneti, s-a mutat catre Domnul.

Dar Sfantul Nicolae nici dupa moarte nu si-a uitat turma sa. Ca in fiecare zi face cu imbelsugare bine celor ce au nevoie si-i izbaveste de tot felul de primejdii si nevoi, Caci si acum, ca si atunci, Acelasi Dumnezeu lucreaza prin sfantul Sau minunile Sale cele fara de numar.

Ora de Religie: Viaţa şi minunile Sfântului Nicolae, pictate pe sticlă

Pentru întâmpinarea Sfântului Nicolae, mult iubit şi de cei mari şi de cei mici, elevii Cercului „Micul Iconar“ al Şcolii cu clasele I-IV, Rediu Aldei, comuna Aroneanu (judeţul Iaşi), au pictat pe sticlă câteva icoane cu scene din viaţa şi minunile Sfântului, sub îndrumarea institutoarei Ştefania Borşieru. Prin acest gest, elevii au dorit să-l facă cunoscut pe prietenul copiilor într-un mod diferit de cel al lecturării vieţii lui. Icoanele micilor artişti sunt inspirate din frumoasa şi bogata frescă a Mănăstirii Suceviţa, de curând declarată monument UNESCO. Astfel, elevii au pictat diferite icoane care surprind aspecte fie din viaţa, fie din minunile Sfântului Ierarh Nicolae, precum: Naşterea Sfântului Nicolae - Moroşanu Georgiana, clasa a IV-a - icoană care le va aminti celor ce o vor privi despre minunea ce a avut loc după naşterea acestui sfânt ales de Dumnezeu din pântecele maicii sale, când, timp de trei ore a stat în picioare, spre uimirea tuturor şi slava Preasfintei Treimi; Minunea izbăvirii celor trei fete sărace, icoană pictată de eleva Nitelia Alina Gabriela, clasa a III-a, vorbeşte despre minunea Sfântului săvârşită cu cele trei fete pe care tatăl lor hotărâse să le vândă spre desfrânare. Icoana îl înfăţişează pe Sfântul Nicolae cu punga de galbeni în mâna stângă, venind în taină spre a o arunca în casă. În partea dreaptă, tatăl fetelor cade în genunchi, mulţumind Sfântului.

Doi soţi hotărăsc să vândă un covor pentru a-l pomeni cum se cuvine pe Sfântul Nicolae, dar, la piaţă, cel care cumpără covorul este chiar Sfântul, pe care bărbatul nu-l recunoaşte. Sfântul înapoiază covorul femeii, care îşi ceartă soţul, nerecunoscându-l nici ea pe făcătorul de minuni. Cu uimire, în final, amândoi află adevărul. Această minune a Sfântului este zugrăvită pe sticlă de eleva Burueană Mădălina, din clasa a IV-a.

O altă icoană, care-l înfăţişează pe Sfântul Nicolae flancat de Maica Domnului şi Mântuitorul, este opera elevei Amarghioalei Gabriela, clasa a VI-a. Reprezentarea iconografică aminteşte de un moment din viaţa Sfântului când acesta a fost întemniţat pentru că îl pălmuise pe Arie la Sinod. Pentru acest gest i-au fost luate însemnele arhiereşti, dar, în timpul nopţii, Maica Domnului şi Mântuitorul i s-au arătat în temniţă şi i-au redat Sfânta Evanghelie şi omoforul.

Nedreptăţiţi, trei tineri, pentru care au mijlocit înaintea Sfântului Nicolae soţiile lor, au fost izbăviţi în chip minunat. Sfântul Nicolae ajunge la locul osândirii tocmai când ostaşul se pregătea să-i omoare şi prinde sabia în mâna stângă, oprind astfel o fărădelege. Scena este pictată de elevul Marchitan Iulian Cosmin, clasa a IV-a.

Trei voievozi, acuzaţi pe nedrept de complot împotriva împăratului Constantin, sunt întemniţaţi. Rugându-se Sfântului Nicolae, acesta li se arată în temniţă şi îi încredinţează că a doua zi vor fi eliberaţi. Scena arătării este pictată de eleva Bran Marina, din clasa a V-a.

Adormirea Sfântului Nicolae adună în jurul catafalcului mulţime de sfinţi ierarhi şi diaconi, cântând şi binecuvântând pe Dumnezeu, Cel Care a dat aşa mare har iubitului Său - Marele Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul cetăţii Mira Lichiei. Scena este pictată de eleva Moroşanu Georgiana, clasa a IV-a.

Icoanele micilor iconari sunt expuse la Biserica „Sfântul Nicolae“ - Aroneanu, alături de lucrări realizate în cadrul unui alt proiect („Izvor de bucurie în sufletul copiilor“), cu ocazia hramului bisericii.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/ si Ziarul Lumina


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...